maandag 16 januari 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Marjolein Oosterheerd

Marjolein Oosterheerd was fulltime kunstschilder. Met haar bedrijf Creativity at Work wil ze nu  zoveel mogelijk het creatieve denken van mensen wakker schudden en ontwikkelen. "Een kunstschilder is niet knapper of creatiever dan een metselaar, chauffeur of manager van wat dan ook."
Zeven onmogelijke vragen (17)
Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze zeventiende aflevering is het woord aan Marjolein Oosterheerd.

Marjolein Oosterheerd

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Als kunstschilder wilde ik een andere manier van kijken laten zien, anders dan de dagelijkse praktisch gerichte manier van kijken. Gek genoeg werkte het tentoonstellen van mijn schilderijen paradoxaal. Want de beoogde verwondering werd bewondering voor schilderijen die kijkers zelf in hun ogen nooit konden maken. Het idee is dat je als kunstenaar geboren wordt. Je bent het of je bent het niet. Er zijn kunstenaars en gewone mensen: zo is de mythe nog steeds.

De schilderijen kwamen inderdaad niet zomaar. Ik heb een opleiding gehad en daarna jaren lang ervaring opgebouwd. Je wordt ook niet als chirurg geboren, maar dat wil niet zeggen dat alle andere mensen dat niet zouden kunnen.

Misschien had ik een drive die niet iedereen in eerste instantie voelt. Maar ik ben er van overtuigd dat elk mens gedreven is, maar dat verdwijnt vaak door het opgroeien en de manieren van onderwijs.

Nu heb ik een weg gevonden om samen met mensen te kijken naar mogelijkheden. Te ontdekken dat wat er niet is nog kan komen. Op een manier die antwoord geeft aan het diepste verlangen. In welke vorm dat is, maakt niet uit. Daarin heeft iedereen zijn eigen werk en oefening te doen. Een kunstschilder is in die zin niet knapper of creatiever dan een metselaar, chauffeur of manager van wat dan ook.

Met Creativity at Work kan ik iedereen bereiken om te werken aan ondernemerschap en innovatie.  Ik vind het een uitdaging om deze deur voor mensen te openen. Dat gaat niet altijd zomaar. Patronen doorbreken is voor mens en bedrijf zo af en toe een angstige bezigheid. Maar als het lukt, al is het maar een beetje, ontstaat er veel positieve energie en actie!

Creativiteit is voor mij veel gaan betekenen. Toen ik nog schilderde, vond ik het eigenlijk een belediging als mensen zeiden dat ik creatief was. Het begrip had voor mij meer weg van 'knutselen' en 'apart zijn'. Pas na een training 'kunstenaars in brainstorms' ging ik nadenken wat creativiteit kan inhouden. In deze training kwam het begrip creatief denken naar voren. Ik had daar nooit van gehoord!

Sindsdien ben ik dagelijks bezig met creativiteit als menselijke eigenschap. Ik heb er erg veel over gelezen, hou mijn eigen processen in de gaten en die in samenwerking met anderen.

Creativiteit is enerzijds stuurbaar door provocatie, aan de andere kant kan creativiteit juist pas floreren bij voldoende rust en vertrouwen. Deze tegenstelling vind ik erg interessant. Ik hoop dit soort eigenschappen van creativiteit meer inzichtelijk te krijgen om daarmee andere mensen te helpen.


2. Hoe doe je inspiratie op?

Bij mijn activiteiten komt de inspiratie vanzelf. Ik ben erg nieuwsgierig: alle dingen en mensen staan in een context, dus ik ben ik nooit uitgeleerd. Ik raak vaak overprikkeld en heb vaak eerder teveel ideeën dan te weinig.

Om die overvloed aan ideeën te kanaliseren en effectief te zijn, maak ik bewust tijd vrij voor sport, meditatie, een detective op tv, lekker dwalen in Amsterdam of juist onder de hemel van het hoge Noorden. Als ik voor een specifiek doel inspiratie nodig heb, verzamel ik eerst veel informatie over dat onderwerp. Dat laat ik wat sudderen voordat ik werkelijk aan de slag ga.

Inspiratie voor mogelijke schilderijen had ik ook altijd teveel. Ik hoop ooit achter een doek te kunnen zitten zonder enig idee.

3. Gebruik je routines of rituelen om ideeën op te doen?

Voordat ik kan beginnen aan een nieuwe opdracht, moeten mijn huis en zeker mijn werkplek schoon en opgeruimd zijn. Hiermee wil ik zoveel mogelijk rust en focus creëren voor het onderwerp. Ook tussendoor houd ik mijn werkplek zo geordend mogelijk. Alle gedachten en nieuwe halve ideeën van mijn vaak drukke geest die niets met het actuele onderwerp te maken hebben, schrijf ik op papier, post-its en zo. Die maken mij bureau weer rommelig.

Bomen groot 3 - Marjolein Oosterheerd

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Het meest favoriete werk dat ik als schilder ooit gemaakt heb is 'Bomen groot 3'. Niet zozeer vanwege een creativiteitsgehalte, want die zit er nauwelijks in. Maar meer vanwege de subtiliteit. Doordat ik er veel uren in gestoken heb, is het een krachtig schilderij geworden. Een simpel idee dat echt tijd en aandacht krijgt, heeft op die manier veel waarde.

Mijn favoriete moment was de ochtend na het geven van mijn eerste brainstorm. Ik was vlak daarna erg onzeker. Ik kon niet slapen en vroeg me af of ik het wel goed gedaan had. Of de mensen wel gekregen hadden waarvoor ze zich hadden ingeschreven.

De ochtend daarna mailde een van de deelnemers dat ze die nacht twee  ideeën gekregen, waarvan ze één die dag concreet zou gaan aanpakken. Dat de brainstorm iemand in beweging had gebracht vond ik geweldig om te horen. Als ik twijfel over wat ik doe met Creativity at Work, is dit een van de momenten die me helpt door te zetten.

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Met mijn antwoorden op bovenstaande vragen heb ik al veel gezegd wat ik met mijn werk tot uitdrukking wil brengen. Ik ga voor de liefde die elk mens in zich heeft en uit wil dragen.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

In mijn grootste droom woon ik samen met mijn lief op een grote verbouwde boerderij met flink wat land. Ik kan me hier terugtrekken voor autonoom schilder- of schrijfwerk. Daar zijn veel gezamenlijke ruimtes, waaronder een bijzonder ruimte voor creatieve trainingen en brainstorms en een werkplaats met veel machines. Er kan gewerkt worden, ook door kinderen (onder begeleiding). Er zijn dieren en er is een weiland waar mensen hutten kunnen bouwen.

Ondertussen heb ik mooie en ook grote innovatieopdrachten in mijn portfolio. En een expositie van 'schilderijen zonder idee' is op stapel in Amsterdam. Zoiets.

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Met de training 'kunstenaars in brainstorms' kwam ik dus voor het eerst in aanraking met het begrip creatief denken en daarmee ook met de begrippen divergeren en convergeren. Het idee om een creatief proces op te delen in twee fases waarmee je het zo dodelijke veroordelen tijdelijk buiten de deur zet, was voor mij een mega-eyeopener.

Vervolgens was ik natuurlijk verbaasd waarom ik hier op de kunstacademie nooit over gehoord had. Zoals overigens over nog veel meer zaken, die met het creatieve proces te maken hebben.

Een andere gedachte die voor mij cruciaal is, komt uit Het grote boek van de creativiteit van George Parker. Wat je wilt, is iets anders dan wat je moet, mag of kunt. Je een persoonlijk speelplaats verbeelden waarin alles mogelijk is. Dat is het vertrek voor wat je echt graag wil. Dat gaat buiten alle kaders die vaak valkuilen vormen voor de werkelijke verandering die je zou willen. Dat wat nog niet is, ga je namelijk mogelijk maken!


Meer informatie:
Website: www.creativityatwork.nl
Website: www.marjoleinoosterheerd.nl
Linkedin: Marjolein Oosterheerd
Twitter: @MOosterheerd
Blog: Creatomo
Telefoon: 050-3643077 en 0612187913


Eerdere afleveringen in deze serie:
6.   Anja de Crom
7.   Yoeke Nagel 
8.   Joris van Ooijen 
9.   Marcel van Driel
10. Marieke van Dam 
11. Ward van Os 
12. Lidion Zierikzee
13. Peter te Riele
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven

Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: