vrijdag 12 februari 2010

Wat doe je met ideeën waar je niets mee kunt?

Wat doe je met ideeën waar je zelf niets mee kunt of geen tijd voor hebt?

Aan ideeën heb je geen gebrek. De ene inval na het andere plan vult je hoofd. Maar wat doe je daarna met al die invallen? "Als je zelf geen tijd hebt om mooie ideeën uit te voeren, kun je aardig gefrustreerd raken", stelde een bloglezer.

1. Stop je energie alleen in krachtige ideeën
Niet alle ideeën en invallen zijn ook goede ideeën. Richt daarom je energie op ideeën die echt potentie hebben. "Een goed idee moet je in twee zinnen kunnen uitleggen", zei NRC-redacteur Gijsbert van Es gisteren op zijn workshop over ideeën uitvoeren op festival De Verleiding in Leiden.

Een idee om de positie van kranten te verbeteren door wat beter naar de lezers te kijken, is een slecht idee, want veel te vaag. Het idee om een nieuwe krant speciaal voor jongere lezers te starten, leidde tot de oprichting van nrc next.

Gijsbert vergeleek de uitvoering van goede ideeën met het verslepen van een bolderkar op het strand. Die moet je trekken, niet duwen, want dan raak je alleen maar verder in het zand vast. Dus als er echt een krachtig idee op tafel ligt, moet je er vóór gaan staan en het idee verder de wereld in helpen. "Jammer dan als een aantal mensen je niet bij kunnen houden", zei Gijsbert. "Tegen die mensen zeg je gewoon: ajuus."

2. Verspreid ideeën en laat anderen het overnemen
Ideeën waar je zelf niets mee kunt doen, kun je wel verspreiden, zodat anderen ermee aan de slag kunnen of er door geïnspireerd raken.
  • Dat is heel gemakkelijk via twitter, nieuwsgroepen op LinkedIn of andere sociale netwerken.
  • Ook weblogs zijn een mooie manier om ideeën de wereld in te helpen, waar je zelf niets mee kunt of wilt doen.
  • Op de website Breinkracht vind je een ideeënmarktplaats, waar mensen ideeën kunnen aanbieden of gratis kunnen ophalen.


"The originator of the idea may nog be the best implementor"
- Edward de Bono


3. Bewaar ideeën voor later
Dan blijven er nog heel wat ideeën over die ongebruikt blijven. Een dag heeft immers maar 24 uur. Toch is het van belang om ideeën waar je nu niets mee kunt op een of andere manier vast te leggen. Al is het maar als losse notitie in een opschrijfboekje. Het gaat misschien om iets waar je nu niets mee kunt, maar in de toekomst wel. En natuurlijk is ook een weblog een prachtige manier om ideeën te voor jezelf te bewaren.

"Soms is het nuttig jezelf te herhalen. Het brengt je op ideeën."
- Gyorgy Konrad


Alles wat je altijd al wilde weten over Ideeënmaker
Dit was het laatste stukje in de serie blogvragen over Ideeënmaker en mijn activiteiten als blogger. Ik vond de vragen buitengewoon inspirerend om stukjes over te schrijven. Dank dus voor alle vragen en reacties. Het bewijst voor mijzelf maar weer eens dat vragen stellen weer mooie nieuwe dingen opleveren. Blijf gerust vragen!

Lees ook:


Meer inspiratie?

Sigrid van Iersel (Verhaallijnen, Den Haag) is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij is auteur van de boeken Lenig Denken en Toverballen voor het Brein en ontwikkelaar van het online trainingsprogramma Excelleren met Ideeën.

Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Geen opmerkingen: