woensdag 16 januari 2008

Breinschakelen

Multitasking: we schijnen het steeds beter onder de knie te krijgen. Aan twee artikelen tegelijk werken, ideeën verzamelen voor het volgende interview, een telefoontje doorverbinden en meeluisteren naar het gesprek van je collega's achter je. Maar vermoeiend is het wel, dat heen- en weerschakelen.

Toch kun je van dat vaak onvermijdelijke schakelwerk ook een deugd maken, beweert Jeffrey Baumgartner. Als je voortdurend je losse-flodder-gedachten noteert in een opschrijfboekje naast je, verlos je je brein van ballast en houd je focus op je eigenlijke taak.

Maar er is meer. Ideeën die opborrelen bij taak 1 maar bedoeld zijn voor taak 2, zijn vaak creatiever dan wanneer je je alleen met taak 1 zou bezighouden. Bovendien ontstaan er tussen twee uiteenlopende taken vaak nieuwe verbindingen. De kunst is dus niet alleen om losse gedachten over de andere taak op te schrijven, maar bewust ook naar die nieuwe verbindingen op zoek te gaan. Multi-thinking, noemt Baumgartner dat.

Het is ook dé truc voor vergaderingen, die veel te lang duren en op het oog weinig productief zijn. Noteer lustig al je invallen die met andere onderwerpen te maken hebben. Hoe meer notities, hoe meer kans dat er iets echt bruikbaars bij zit.

En anders ga je gewoon droedels tekenen. Op het oog wat nutteloze tekeningetjes, in werkelijkheid creatieve bronnen voor nog meer nieuwe hersenverbindingen.

Geen opmerkingen: