vrijdag 12 mei 2006

Help, ik verveel me zo!



Natúúrlijk hebben kinderen genoeg aan een paar oude lappen, wat stokken en bakjes om zich de hele middag te vermaken in hun fantasie-universum. 

Was het maar zo simpel. De realiteit is dat kinderen om het kwartier aan je been hangen, al dan niet jengelend om vermaakt te worden. Tot dat je ten lange leste door de knieën gaat en toch maar die DVD of dat computerspel aanzet.

Kunnen we het de kinderen wel kwalijk nemen dat ze vermaakt willen worden? Er is zoveel aanbod van amusement, spelletjes, dagtripjes en evenementen, dat kinderen nauwelijks nog zelf iets hoeven te verzinnen om zich mee bezig te houden. Veel kinderen worden na schooltijd van de ene (sport-)club naar de andere activiteit vervoerd, waar volwassenen voorschrijven wat ze moeten doen.

Verveling wordt kennelijk als iets zeer ernstigs beschouwd, wat meteen de kop in gedrukt moet worden. Een leegte is oncontroleerbaar en dus eng. Waarom zouden er anders - in mei al - gidsjes uitgebracht worden met tips om de zes weken lange zomervakantie door te komen?

Het punt is natuurlijk dat volwassenen zélf bang zijn voor verveling. Mensen worstelen met de vraag waar ze zin in hebben. Ook de maatschappij probeert uit alle macht verveling zo snel mogelijk uit te bannen.

Want wie zich verveelt, gaat zich misschien wel te buiten aan overlast, aan het slopen van bushokjes of andere ellendige dingen. Met als opperste angst dat iemand zich te buiten gaat aan moord uit 'verveling' (dodelijke verveling is in dit geval een veelbetekenende term...)

Toch kun je maar beter als kind leren hoe je met 'niets doen' omgaat. Weliswaar is verveling niet leuk, maar als je door dat onaangename gevoel heengaat, ontstaat er vaak iets moois. Dan leren kinderen dat dat nare gevoel nodig is om tot iets creatiefs te komen. Een simpele fantasie die met doeken en stokken uit te voeren is, bijvoorbeeld.
Creativiteit is afhankelijk van het vermogen om onzekerheid toe te staan. Het is leuk om in de war te zijn, want interessante vragen doen zich meestal voor in een wazige of warrige geestestoestand. Alleen moeten we ons zelf nog toestaan om in die toestand te raken.

Dus ja, we moeten helaas doorbijten als kinderen jengelen dat ze geen idee hebben wat ze moeten doen. Laten we ze met fijne kluitjes en rietjes het bos in sturen...


Meer weten? Lees hier verder:


Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

Geen opmerkingen: