maandag 13 februari 2012

Zeven onmogelijke vragen aan Karlijn Broekhuizen

Karlijn Broekhuizen is theaterdocent en (toneel-)schrijver. Ze rondde net haar eerste musical Cowboys in da Hood af, speciaal geschreven voor kinderen in groep 8. "Inspiratie is hard werken en altijd met gevaar voor eigen leven."

Zeven onmogelijke vragen (19)

Vraag een creatieve persoon nooit waar zijn ideeën precies vandaan komen, want daar is 'onmogelijk antwoord op te geven'. Toch ga ik die uitdaging aan. In deze serie leg ik zeven vragen voor aan kunstenaars, ontwerpers, ideeënmakers en andere 'creatieven' over hun creativiteit en inspiratiebronnen. In deze negentiende aflevering is het woord aan Karlijn Broekhuizen.
De afgelopen dertien jaar werkte Karlijn in het voortgezet onderwijs en volgde de Schrijversvakschool in Amsterdam. Vorige zomer startte ze met haar eigen tekstschrijverbureau Bureau op Zolder. Ze schrijft in opdracht teksten voor websites, nieuwsbrieven en vakbladen.

Leerzaam en spannend, maar haar hart ligt bij het theater. Samen met componist Tomas Postema heeft ze haar eerste musical Cowboys in da Hood geschreven voor groep 8. In september gaat Groeipijn 2 in première. Dit is een voorstelling van cabaretduo Reijn en Goed, die gespeeld gaat worden op middelbare scholen.

1. Wat betekent creativiteit voor jou?

Iets heel moois bedenken binnen een bepaald kader. Ik houd van grenzen, als ik iets kleins moet beschrijven, of in een bepaalde stijl, kan ik heel vrij denken. Dat is de kern: vanuit dat vrije denken tot iets komen dat mensen ontroert of aan het denken zet. Het leven een beetje mooier maken. Wat dat betreft ben ik een moralist, maar hoe verder ik me ontwikkel, hoe meer ik de twijfel toe kan laten.

2. Hoe doe je inspiratie op?

Dat kan overal zijn. Toneel gaat altijd over mensen (ik houd ook alleen van boeken en films waar de mens - in al zijn tekortkomingen- centraal staat; als het over dieren of natuur gaat, haak ik snel af), en nu heb ik het geluk dat ik die heel veel tegenkom. Op straat, thuis, in een winkel of in de trein. Maar ook televisie is een heerlijke bron.

Ik schrijf soms mee met de dialogen die ik hoor. Laatst hoorde ik een fantastische dialoog tussen drie vrouwen die van een beurs terug kwamen. Een vrouw bleek een afschuwelijke heks die haar kleindochter wat aan wilde doen. Dan schrijf ik drie kwartier woordelijk mee.

Maar het kan ook een zin zijn, of een situatie, of een pijnlijke ontmoeting die me inspireert. Het liefst werk ik trouwens met mensen samen, dan gaat het pas echt stromen.

3. Hoe kom jij het gemakkelijkst op ideeën?

Geen rituelen, geloof ik. Het moet wel rustig zijn, dus ik werk vaak zonder muziek. Ik vind schrijven heel erg zwoegen. Voordat de eerste zin op papier staat, heb ik al zoveel smoezen gebruikt om niet te hoeven schrijven. Maar dan, koffie, een leeg bureau en een nieuw wit document in Word. Maagdelijk en verschrikkelijk confronterend.
Ik geloof dat ik eigenlijk liever herschrijf. Dat kan ik uren doen.

4. Wat is je meest favoriete werk dat je ooit gemaakt hebt? 

Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Dat is mijn afstudeerstuk aan de schrijversvakschool Papieren Kinderen, dat ik onder begeleiding van Esther Gerritsen schreef. In het derde jaar had ik te horen gekregen dat het persoonlijker moest. Toen heb ik al mijn frustraties over mijn jarenlange vriendschappen in één stuk verwerkt. Het is voor mij een heel intiem visitekaartje geworden.

Deze zomer stuurde ik het stuk in voor een wedstrijd. Het was dan ook vreselijk dat ik te horen kreeg dat het ‘nogal soapachtig’ was: mijn leven is toch niet samen te vatten in een soap! Het wordt vast nog wel eens opgepakt. Ik ben bezig met een festival Jonge Schrijvers op te zetten in Leiden; wellicht gaat het daar in première!

5. Wil je iets met je creatieve werk tot uitdrukking brengen?

Ik wil het altijd hebben over mensen die proberen iets na te streven. Het lukt ze natuurlijk nooit om dat doel te halen. Daarvoor ben ik op zoek naar mensen met een rafelig randje; succesvolle managers doen het niet zo goed op het toneel (of ze moeten natuurlijk een bak met geheimen met zich meedragen).

De reeks van Wim Kayzer, waarin hij de groten op het gebied van muziek, literatuur en wetenschap interviewt, vind ik een prachtige titel dragen: van de schoonheid en de troost. Dat moet kunst toch altijd doen. Het is jammer dat toneel dat minder kan dan bijvoorbeeld muziek, dat schiet toch onmiddellijk je hart in. Maar dat zou ik ook met mijn teksten willen bereiken.

6. Welke creatieve droom wil je nog eens tot uitvoering brengen?

Ik denk dat ik het al wel geschreven heb. Er liggen vijf toneelstukken te wachten op uitvoering, maar ik zou heel graag willen dat een professioneel toneelgezelschap zet uitvoeren. Een professioneel gezelschap kan het met haar regie en acteurs tot een nieuw concept maken. Op een gegeven moment ben ik wel uitgeschreven, dan kan ik er niets nieuws meer aan toevoegen, dat moet een ander dan doen. Dat is toch fantastisch aan toneel: dat het vanuit mijn hoofd, in een personage via een acteur tot leven komt!

7. Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt over creativiteit?

Dat inspiratie niet bestaat. Het is gewoon heel hard werken. En het moet altijd met gevaar voor eigen leven. Je moet wel de krochten van je ziel in om tot iets waarachtigs te komen.



Meer informatie:
Websites: Bureau op zolder en  Op zolder producties
LinkedIn: Karlijn Broekhuizen
Twitter: KarlijnBr
Telefoon: 06-23399860

Eerdere afleveringen in deze serie:
8.   Joris van Ooijen 
9.   Marcel van Driel
10. Marieke van Dam 
11. Ward van Os 
12. Lidion Zierikzee
13. Peter te Riele
14. Huub Koch
15. David van der Kooij
16. Gert Veenhoven
17. Marjolein Oosterheerd
18. Femke Vijn

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.



Geen opmerkingen: