dinsdag 7 februari 2012

5 tips om losse flarden om te vormen tot krachtige ideeën

Snowball

Ben je een trouwe gebruiker van een notitieboek voor je artikelen of verhalen? Dan is het hoogste tijd om naar het volgende niveau te springen. Rol je ideeën aan elkaar tot een enorme sneeuwbal.

Wat doe jij als je teveel ideeën hebt? Als je hoofd explodeert bij een overvloed aan invallen? Als je niet weet waar je moet beginnen?

Een van de beste dingen om te doen is die ideeën simpelweg noteren. Het helpt je om je hoofd leeg te maken, je ideeën te ordenen en alle ideeën die je niet ogenblikkelijk kunt uitvoeren, te bewaren voor een andere keer.

Ben je minder ideeënrijk, dan is een notitieboek minstens zo nuttig. Je noteert er losse invallen in, waarop je later - in tijden van minder inspiratie - gemakkelijk kunt terugvallen. Voor blogs, voor artikelen, voor het bedenken van nieuwe producten, voor wat je maar wilt.

Daarmee benut je echter nog maar een fractie van de mogelijkheden van je notitieboek. Je kunt deze ideeflarden namelijk vergelijken met sneeuwballen, waar alles aan blijft plakken. Al rollend kleeft er steeds meer sneeuw aan, totdat de losse vlokken uitgegroeid zijn tot een enorme bal. Als de bal groot genoeg is om een romp te vormen, kun je er een sneeuwpop mee bouwen. Je oorspronkelijke idee bereikt dan als het ware het volgende niveau.

Juist daarvoor is een notitieboek zo'n geweldig gereedschap! Zo blijf je rollen:

1. Maak van je notitieboek een feestje

Kies allereerst een boekje dat jij met plezier pakt. Maak het mooi en persoonlijk met kleuren, stickers of andere dingen die jij prettig vindt. Voeg plaatjes of notities toe die je aan het lachen maken. Een vrolijke bui activeert creatieve invallen.

2. Hou open ruimte voor nieuwe invallen

Noteer een inval op een nieuwe bladzijde en laat de rest van de bladzijde leeg. Je geeft als het ware je brein de opdracht om er nieuwe ideeën bij te verzinnen. Gaandeweg vul je de bladzijde in met nieuwe gedachten, vondsten en observaties.

3. Maak royaal gebruik van beeld

Maak jij vooral schriftelijke notities? Voeg daar dan ook beeld aan toe: losse tekeningetjes, mindmaps, ansichtkaarten, uitgeknipte plaatjes of foto's. De combinatie van teksten en beelden leveren je nieuwe ideeën op.

4. Rol de losse flarden aaneen

Blader door je boekje en pak ook oude notitieboekjes er regelmatig bij. Zoek niet direct naar de betekenis, maar kijk ernaar vanuit diverse invalshoeken. Door je materiaal tot je te nemen, ontstaan er waarschijnlijk vanzelf al enkele ‘toevallige verbindingen’.
Nu komt het erop aan je eigen sneeuwbaleffect te creëren: schrijf alle nieuwe invallen op, ook als het op het eerste gezicht gekke of vreemde ideeën zijn. Maak er een mindmap, tekening of een andere visualisatie van. Hoe meer je de informatie doorkneedt, hoe beter je het begrijpt, hoe makkelijker het is om verbanden te leggen. En hoe meer ideeën je krijgt.

5. Slaap er een nacht over

Je haalt nog meer uit je notitieboekje als je elke avond voordat je naar bed gaat je boek doorbladert. Je vult je hoofd met losse eindjes. Wanneer je 's morgens wakker wordt, heb je grote kans dat die eindjes tijdens je slaap aan elkaar geknoopt zijn.

Probeer het uit!

NB. In dit blogartikel schrijf ik steeds over 'notitieboek'. Als jij liever je ideeën verzamelt in een map met een elastiek erom heen, vastlegt op Evernote of een ander systeem, kan dat natuurlijk ook!

Foto: Redjar via Flickr

Verder lezen:


Excelleren met ideeën

Meer en bétere ideeën vinden om successen te boeken in je werk? Dan is het programma Excelleren met Ideeën iets voor jou. Lees hier meer over dit programma, waarmee je je inspiratiebronnen ten volle leert gebruiken, je grenzen verlegt en je ontvankelijkheid voor ideeën vergroot.

Lees ook het volgende artikel

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Herkenbaar. Bij mij zwerven de ideeën op tal van plaatsen en vroeg of laat kom ik ze tegen op de computer, onderin een doos, in een stapel, uit een mailtje of iemand maakt mij er attent op.
Ik bruis van de ideeën maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat die ook wel eens verdampen omdat ze uit het zicht zijn verdwenen en dat is zonde.
Ik neem je ideeën ter harte.