woensdag 4 januari 2012

Kopieer zoveel mogelijk

Onze jongste zoon en zijn klasgenoten in groep 8 van de basisschool moeten nog één maand alle letters schrijven volgens de voorgeschreven regels. Na de Citotoets in februari verandert dat: dan krijgen de kinderen gelegenheid om hun eigen handschrift te ontwikkelen.

De meeste ouders vinden dit een logische werkwijze. Over de timing wanneer je de schoolse schrijfregels loslaat, kun je nog van gedachte wisselen, maar het oefenen zèlf staat niet ter discussie. Eerst leren alle kinderen de letters keurig aan elkaar schrijven, precies volgens het voorbeeld in het boek. Als je je die manier helemaal hebt eigen gemaakt, stop je je eigen persoonlijkheid erin en ontwikkel je je eigen handschrift.

Na-apen is een volkomen natuurlijke manier om iets nieuws te leren. Kinderen imiteren elkaar continu en leren daardoor spelenderwijs alles om te groeien en de wereld te verkennen: praten, fietsen en voor zichzelf opkomen. Als we ouder worden, redeneren we vaak compleet anders. Iemand imiteren is verdacht, zeker als het gaat om creatieve activiteiten als schilderen of schrijven. Je dient volkomen origineel en uniek te zijn en niet de kloon van een ander, dus iedere vorm van navolging is taboe.

Toch is dat vreemd. Eeuwenlang bestudeerden kunstenaars het werk van andere kunstenaars. Het was een gangbare methode om een eigen beeldtaal, muzikaal idioom of werkwijze te ontwikkelen.Schrijvers deden hetzelfde Shakespeare bedacht zelf geen enkele plot, maar gebruikte bestaande verhalen. Door diverse elementen samen te voegen creëerde hij iets nieuws.

Veel creatieve activiteiten zijn vaardigheden die je je in hoge mate eigen kunt maken door het veel te doen. Daarvoor heb je voorbeelden nodig. Het voordeel van volwassenheid is dat je die voorbeelden zelf kunt kiezen. Niet om klakkeloos te kopiëren - dit is geen pleidooi voor plagiaat - maar om je te laten inspireren.Of zoals de Spaanse schilder Salvador Dali zei: "Originaliteit is overwonnen imitatie."

Kijk af bij kunstenaars, schrijvers, ontwerpers of andere creatievelingen die je bewondert. Probeer uit wat werkt en wat niet werkt. Oefen heel veel. Combineer en voeg samen. Neem over wat bij je past en geef er je eigen draai aan.  

“It’s not where you take things from - it’s where you take them to.”
-  Jean-Luc Godard

Verder lezen:

Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen.
Bestel het boek direct bij
Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark

1 opmerking:

Noks zei

Erg leuk en herkenbaar stuk. Dank je wel Sigrid.
Zelf heb ik bijvoorbeeld vaak mijn twijfels bij wat ik schrijf. Maar dan denk ik aan dit principe.
Origineel zijn is vaak het selecteren en combineren van wat anderen al hebben bedacht.
Dat selecteren en combineren en associëren is dan de kunst.
Je onderscheidt je daarin van anderen die die combinaties niet zien.