maandag 27 december 2010

Riannes vragen over bloggen

Rianne (15) heeft een overvloed aan ideeën voor haar weblog en weet niet goed waar ze zal beginnen. Daarom stelde ze me een aantal vragen over bloggen. Hierbij mijn antwoorden, ter inspiratie voor anderen die ook met bloggen willen beginnen!

1. Wanneer begon je met schrijven en waarover deed je dat?
Als kleuter bedacht ik vaak verhaaltjes, die ik op lange autoritten aan mijn broer vertelde. Zodra ik kon schrijven, zette ik deze verhaaltjes ook op papier. Ik was dus een jaar of zes. Een van deze verhaaltjes met bijbehorende illustraties ging over een sneeuwvlokje, dat een lange reis naar de aarde maakt. In die tijd heb ik ook een boekje gemaakt met een stuk of vijftig zelfbedachte liedjes.

2. Schrijf je het liefst in de ochtend, of toch 's avonds in je blog?
Ik schrijf meestal ’s avonds. Hoe later op de avond, hoe meer ik op gang kom. Maar als ik een goed idee heb voor een blog, schrijf ik dit het liefst zo snel mogelijk op. Dat kan dus ook ’s ochtends zijn.

3. Hoe kom jij aan inspiratie?
Ik kom aan inspiratie door veel te lezen, goed om mij heen te kijken en te luisteren. Gesprekken met anderen bieden mij ook aanknopingspunten, omdat andere mensen vaak vanuit een heel ander perspectief naar een bepaald onderwerp kijken. Dat prikkelt mijn gedachten.

4. Als je het gevoel hebt dat er teveel ideeën in je hoofd zijn, wat doe je er dan mee?
Het liefst voer ik al die ideeën uit, maar dat kan niet altijd. Het gemakkelijkste of belangrijkste idee voer ik uit, de overige ideeën bewaar ik in het notitieboekje. Soms krijg ik later een beter idee, waarmee ik een oud idee kan combineren.

5. Hoe uit je je creativiteit in een verhaal?
Ik probeer diverse vormen uit: lijstjes, interviews met anderen of een serie vragen. Of ik kies een bepaald woord als rode draad en probeer het hele stuk aan de hand van dat woord op te bouwen.

6. Toen je begon met je blog, probeerde je toen ook dingen uit? Zo ja, wat voor dingen?
Ik had bij de start van mijn blog in 2005 geen concreet idee wat ik wilde schrijven, dus ik probeerde inderdaad van alles uit. Zo heb ik geëxperimenteerd met foto’s, persoonlijke observaties en columnachtige stukjes. Het laatste jaar ben ik me nadrukkelijker op mijn lezer gaan richten. Nog steeds gaat het om onderwerpen die ik zelf interessant vind, maar ik let er wel altijd op dat de lezer er iets aan heeft.

7. Voor je begon met je blog, trof je eerst ook voorbereidingswerk? Zo ja, wat deed je ervoor?
Vrij weinig eigenlijk, want ik heb mijn weblog in een spontane bui gemaakt. Ik had in een boek gelezen dat een weblog een goede manier is om ideeën te bewaren en uit te breiden en wilde dat wel eens uitproberen. Zo werd Ideeënmaker geboren.
Ideeënmaker was in het begin vooral bedoeld om mijn eigen ideeën los te maken. Door ergens over te schrijven, krijg je er vanzelf meer gedachten en ideeën over. Dat bleek te kloppen!

8. Ben je de hele dag met je blog bezig om een verhaal te bedenken of bedenk je in een dag meerdere verhalen?
Het bedenken van een verhaal gebeurt meestal als ik op de fiets zit, onder de douche sta of een wandelingetje maak. Dat duurt maximaal een kwartier. Daarna kost het tijd om het stuk uit te werken, wat de ene keer vrij snel gaat en een andere keer veel meer tijd in beslag neemt. Ik maak veel verbeteringen voordat ik helemaal tevreden ben. Voor mijn blog bedenk ik sommeerdere verhalen op een dag. Het laatste jaar plaats ik echter meestal één stuk per week op mijn blog, namelijk iedere maandagochtend. Dat is een prettig ritme, zowel voor mezelf als voor mijn lezers.

9. Kwam het idee om over creativiteit te schrijven per toeval of heb je het ergens gelezen?
Het idee om over creatief denken te bloggen, is geleidelijk ontstaan. Ik kreeg eens van een voormalige collega te horen dat mijn schrijfwerk ‘wel wat creatiever kon’. Dat was een pijnlijke opmerking, want voor mij was schrijven juist een creatieve activiteit bij uitstek.
Daarna ben ik me in het onderwerp creativiteit gaan verdiepen, waarbij ik al snel ontdekte dat er veel meer over dit onderwerp te zeggen was dan gedacht. Creativiteit vatte ik aanvankelijk op als ‘een leuke vorm kiezen’ en originele beeldspraak gebruiken. Maar er bleek een eindeloze reeks mogelijkheden te zijn om je creativiteit te vergroten. Zo kun je jezelf welbewust bloot stellen aan nieuwe ervaringen, waardoor je nieuwe ideeën krijgt.

10. Heb je in al die jaren het gevoel gehad: zo, en nu kap ik ermee! En zo ja, hoe bedacht je weer nieuwe dingen?
Nee, ik heb nooit gedacht om te stoppen. Wel heb ik – zeker in het begin – de druk gevoeld om steeds met een leuk nieuw stukje te komen. Inmiddels weet ik dat zo’n stukje er altijd wel weer komt. Vertrouwen dat er altijd inspiratie komt: dat is een van de dingen die ik geleerd heb door het bloggen.
Mijn weblog heeft mij de afgelopen vijf jaar veel opgeleverd, zoals allerlei nieuwe contacten, inspiratie en ideeën. Bovendien heb ik naar aanleiding van mijn blog ook het boek Lenig Denken geschreven samen met Rineke Rust en Marenthe de Bruijne. Dat had ik vijf jaar geleden nooit kunnen denken!

Verder lezen:

Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.


1 opmerking:

Anoniem zei

Wat leuk!

Als ik meer kan doen zeg je het maar!

Rianne