maandag 22 november 2010

Je notitieboekje als goudmijn


Als je ideeën ontwikkelt, is een notitieboekje een van je meest waardevolle gereedschappen. Hoe kun jij jouw boekje als een goudmijn exploreren?
Het maken van notities is het begin van een idee.
Door je invallen te noteren, word je namelijk gedwongen om je gedachtes voor een deel uit te werken. Daarnaast is het gebruik van een notitieboekje een rustbrenger, omdat het maken van notities je hoofd leegmaakt. Wat je opschrijft blijft bewaard, dus kun je je gedachten aan andere zaken wijden. Het is een zaaibed, waar vele zaadjes nooit zullen ontkiemen, maar die mogelijk later toch nog vruchtbare ideeën voortbrengen.

Een notitieboekje is dus je instant-muze, die je altijd bij de hand hebt.
Je kunt er van alles en nog wat in kwijt. Ik gebruik mijn eigen notitieboekje hiervoor:

  • Invallen en ideeën voor mijn blogs, nieuwe producten, plannen, etc.
  • Mooie woorden en opmerkelijke zinnen die ik om mij heen hoor.
  • Notities van presentaties, seminars, etc.
  • Bijzondere vragen.
  • Inspirerende citaten en gedichten
  • Free writing (schrijven zonder je pen van het papier af te halen, waarbij je al je invallen en gedachten noteert).
  • Tips uit boeken en artikelen die mij aanspreken.
  • Knipsels over verhalen en creativiteit.
  • Het maken van mindmaps.
  • Plaatjes en ansichtkaarten.
  • Notities na de kennismaking met een interessant persoon.
  • Lijstjes: exposities, leuke vakantieadressen, cadeau-ideeën, nog te lezen boeken, etc.
Hoe maak je handig gebruik van een notitieboekje? Dat is een kwestie van uitproberen om te ontdekken wat goed bij jou past. Mijn persoonlijke ervaringen met notitieboekjes zijn de volgende:
  • Denk niet teveel na wat je in je boekje wilt noteren. Schrijf alle mogelijke losse invallen op.
  • Kies je voor een alles-in-een-boekje of gebruik je voor verschillende activiteiten/interesses een apart boekje? Wie ordelijk is, heeft meer aan verschillende boekjes voor ieder afzonderlijk onderwerp. Zo niet, gebruik dan een boekje waar je alle invallen noteert. Ik geef zelf de voorkeur aan de tweede manier, omdat hierbij juist interessante kruisbestuivingen kunnen ontstaan tussen uiteenlopende onderwerpen.
  • Gebruik je een alles-in-één-boek? Roep een eigen indexeersysteem in het leven. Noteer bijvoorbeeld achterin jouw trefwoorden met het bijbehorende paginanummer erbij. Of maak met stiften of kleine gekleurde stickertjes een markering van onderwerpen die bij elkaar horen. Een derde mogelijkheid is de onderverdeling van je boekje in diverse secties. Experimenteer ermee om te ontdekken wat bij jou past.
  • Neem altijd een notitieboekje mee als je op stap gaat. Leg desnoods op diverse plekken een boekje neer. Ideeën borrelen op tijdens de meest uiteenlopende activiteiten, dus dan wil je ze meteen kunnen opschrijven. Stop het boekje daarom niet te diep weg. Op de lange roltrap moet je even iets kunnen noteren! Je weet nooit wanneer de gouden inval komt.
  • Vul je notitieboekje aan met plakboeken of mappen over verschillende onderwerpen die je interesseren. Knip kranten- of tijdschriften uit, verzamel citaten, plaatjes en andere dingen die je bezighouden. Kleinere knipsels kun je direct in je notitieboekje kwijt.
  • Als je aan een groot project begint, noteer dan alle gedachten over de aanpak en invalshoeken. Deze eerdere gedachten kunnen je later weer op gang helpen als je vastloopt.
  • Schrijf vragen op over zaken die jij belangrijk vindt. Laat de rest van de bladzijde leeg. Gaandeweg kun je de bladzijdes vullen met aanvullende gedachten, vondsten en observaties. Schrijf aanvullende invallen op in een andere kleur.
  • Blader regelmatig door je boekje. Pak ook oude notitieboekjes er regelmatig bij. Diverse notities rijgen zich aaneen en brengen je vaak op een nieuw spoor. Zo wordt je boekje een goudmijn.
Tot slot nog deze tip:. Kies een mooi boekje uit dat jij met plezier pakt. Maak het persoonlijk met kleuren, stickers of andere dingen die jij prettig vindt. Je notitieboekje is het waard om gekoesterd te worden!

Verder lezen over het gebruik van een notitieboekje:


Leer lenig denken
Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek direct bij Managementboek.

Mis mijn volgende artikel niet
Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn.
Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Share/Save/Bookmark

3 opmerkingen:

Geri Meftah Art zei

""Schrijf vragen op over zaken die jij belangrijk vindt. Laat de rest van de bladzijde leeg. Gaandeweg kun je de bladzijdes vullen met aanvullende gedachten, vondsten en observaties. ""

Slimme tip. Doe ik nog niet. Ga ik nu wel doen.

Anoniem zei

AH heeft tegenwoordige leuke notitieboekjes, niet duur (ong 5 euro) met bladlint en eleastiek. Helaas alleen maar in het zwart

Barbara zei

goeie tips voor wat je er daarna mee kunt doen, dank daarvoor. Nog even denken of ik wel/niet 't boek koop.
Ook al gebruik ik ook Evernote op iPhone voor ideeën, het gevoel van de vulpen over het maagdelijke papier van de Moleskine is toch niet te evenaren :-)