woensdag 15 september 2010

5 manieren om je nieuwsgierigheid wakker te kussen

Bord in Rotterdam, dat bezoekers met prikkelende vragen
naar de plek leidde waar de Tour de France te zien was.

Hoe ontwikkel je nieuwsgierigheid als je die eigenschap niet van nature in huis hebt? Het is vooral een kwestie van een mentale knop omzetten.


Stel je voor dat je ineens niet meer nieuwsgierig bent. Dat betekent dat je risico’s uit de weg gaat. Je stopt met de uitvoering van uitdagende klussen. Je gaat geen nieuwe contacten aan met anderen en je bent niet geïnteresseerd in nieuwe informatie. Zonder nieuwsgierigheid ga je meer op onderzoek uit. Kortom, zonder nieuwsgierigheid kom je niet vooruit.

Als je wel een stap verder wil komen, heb je dus nieuwsgierigheid nodig. Het is ook een essentiële eigenschap als je je creativiteit verder wilt ontwikkelen. Want er ontstaan geen nieuwe ideeën zonder de bereidheid nieuwe gedachtewegen te bewandelen

In het Engels heb je slechts twee woorden nodig om deze hele levenshouding samen te vatten: what else? Daarbij ga je er simpelweg van uit dat er een heleboel dingen zijn die je niet weet. Oók (of misschien wel júist) als je denkt dat je aardig wat kennis en ervaring bij elkaar gesprokkeld hebt! Je zult ontdekken dat er altijd mogelijkheden zijn om andere invalshoeken te bedenken of een andere aanpak te kiezen.

1. Doe het anders dan anders

Wijk af van je dagelijkse routine en doe gewone dingen eens op een ander manier of in een andere volgorde. Begin bijvoorbeeld eens met via een andere weg in het gebouw naar je werkplek lopen. Gooi de volgorde om waarin je je vaste werkzaamheden uitvoert. Ga naar een heel andere kapper. Doe eens gek: verwissel lunch en ontbijt. Doe een dag lang alsof je voortuin je achtertuin is.

2. Luister

Voor je een gesprek met een bekende? Probeer te luisteren alsof het de eerste keer is dat je dit gesprek voert, ook al gaat het op het eerste gezicht over een vertrouwd onderwerp. Probeer niets in te vullen. Let bewust op nieuwe of andere invalshoeken.

3. Sta open voor nieuwe dingen

Ga nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg en oordeel niet te snel. Bedenk dat er altijd een andere manier is om naar dingen te kijken.
We hebben de neiging om veel aandacht aan een bepaald onderwerp te besteden dat ons na aan het hart ligt. Prima, maar het risico daarvan is dat je  iets anders interessants waarschijnlijk negeert of over het hoofd ziet. Probeer daarom eens het volgende uit: als je wakker wordt, wat zie je dan waar je eerder overheen keek?

4. Onderzoek

Beschouw je werkplek als een onderzoekslaboratorium. Ook als je veel routinewerk hebt, kun je toch onderzoeken, experimenteren en ontdekken. Ben je bewust wat er om je heen is, onderzoek dingen en speel. Vrijwel elke taak kan interessant worden als je een bepaalde activiteit als nieuw, uitdagend of mysterieus beschouwt.

5. Timmer niet alle losse eindjes dicht

Openheid is een sleutelwoord als het om nieuwsgierigheid gaat. Wie vanuit angst handelt, heeft behoefte aan zekerheid, houvast en dichtgetimmerde antwoorden. Wie de angst los kan laten, geniet van de vrijheid die onzekerheid te bieden heeft.
Richt je daarom op wat je niet weet. Verleg de grenzen van wie je bent en wat je doet, volg je instinct voor wat interessant is voor jou en wat interessant is voor anderen.

What else? Ik lees je reacties graag!


Boekentip:
Een geweldig boek om je vaardigheden als onderzoeker op te vijzelen is het boek How to be an explorer of the world van Keri Smith. In dit boek vind je allerlei tips en opdrachten om in het dagelijkse leven op onderzoek uit te gaan.

Geef je nieuwsgierigheid de vrije loop:



Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het bedenken van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: