vrijdag 28 mei 2010

Vondsten van een straatjutter

Op straat spoelen de meest wonderlijke ideeën aan. Verslag van een middagje straatjutten in Utrecht.

Een presentatie beluisteren is één ding, zelf doen is veel leuker.
Vanmiddag had ik de eer om mee te doen aan een workshop Straatjutten van Richard Stomp, die deze vorm van ideeën rapen tot een hogere werkvorm heeft verheven. Dat was een bijzondere ervaring: als je bewust gaat kijken, zie je ineens veel meer.

Voorafgaand aan de workshop had ik niets bijzonders opgemerkt, omdat ik bezig was om de goede route te vinden. Een uurtje straatjutten door dezelfde straten leverde mij daarna 120 foto's op van dingen die mij in oog gesprongen waren. Het verschil? Er voor open staan en een onbevangen blik.

Wat is straatjutten nu eigenlijk? Een straatjutter gaat met een nieuwsgierige blik de straat op. Hij (of zij) fotografeert alles wat hem in het oog springt en waarbij hij denkt: hé! Daar denkt hij verder niet over na. Alleen klikken en verder lopen. Bij terugkeer laadt hij alle foto's op de computer en maakt een selectie van de meest interessante vondsten. Dan gaat hij bedenken wat de precieze oorzaak is van het hé-gevoel. Wat is het achterliggende principe? Vervolgens kijkt hij hoe hij het principe kan toepassen voor eigen gebruik.

Met het hé-gevoel zat het vanmiddag wel goed.
Zo troffen we een winkel, die een kapsalon combineerde met een jazzmuziekwinkel. Een verrassende combinatie, die een bijzondere beleving creëert voor klanten. Dat is op allerlei andere terreinen ook toepasbaar.

Of neem de eigenaar van dit terras, die de anti-parkeerpaaltjes benut als onderstel voor zijn terrastafeltjes. Halve tafeltjes, zodat hij de maximaal toegestane ruimte in de vergunning voor het terras niet overschrijdt.

Hieruit zijn diverse achterliggende principes te destilleren:
  • Functie: geef straatmeubilair een extra toepassing.
  • Fun: maak van een afzetting iets leuks.
  • Design: gebruik vormgeving, die de aandacht trekt.
  • Maximaliseer: gebruik de beschikbare ruimte optimaal.
  • Rebels: wees slimmer dan de gemeente, die je beperkingen oplegt in de vergunning.
Zo levert straatjutten volop inspiratiemogelijkheden op. Maar je kunt ook gaan natuurjutten, museumjutten, krantenjutten, tijdschriftenjutten, vakantiejutten of computerjutten. De twee spelregels zijn daarbij steeds hetzelfde: stel je oordeel uit en kijk rond met een kinderlijke blik.

Enkele tips voor straatjutters:
  • Straatjutten doe je bij voorkeur in winkelstraten. Vooral straten in studentensteden met veel zelfstandige kleine winkeliers zijn geschikt.
  • Ga alleen, want dan zie je meer.
  • Kijk ook omhoog en omlaag.
  • Gebruik een zo onopvallend mogelijke camera (niet iedere winkelier vindt het leuk dat je zijn etalage staat te fotograferen, zo ontdekte ik vanmiddag).
Laat het voedsel groeien voor de neus van je klanten om hun eetlust op te wekken.

Maak van de onderzijde iets bijzonders.



Waarom zou je lang nadenken over een originele naam?
Deze naam valt veel meer op.

Nog meer straatjutten:



Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek

Geen opmerkingen: