maandag 10 augustus 2009

Geef je idee een naam

Tweedehands spullen. Of welvaartresten.

Fat Bastard, Wild Pig of Arrogant Frog. Ook wel eens een fles wijn gekocht vanwege de opvallende naam? Je bent niet de enige. Kleine bierbrouwerijen en wijnhuizen kiezen welbewust rare namen, zodat ze opvallen in de winkel. Voor nieuwkomers op de markt is het veiliger om een gevaarlijke naam te kiezen dan een traditionele naam, die niet opvalt.

Een juiste naam geeft een product ‘plakkracht’, zodat het in het geheugen blijft hangen. De naam ‘Kolonisten van Catan’ geeft het gelijknamige spel bijvoorbeeld de juiste dosis avontuurlijkheid mee. De DREAM-act (een afkorting van Development, Relief and Education for Alien Minors) is een Amerikaanse wet die onderwijs biedt aan uitmuntende kinderen van illegale ouders in de Verenigde Staten. Een klinkende naam, die tegenstanders bij voorbaat de mond snoert. Een naam kan zelfs zo prikkelen, dat je er onweerstaanbaar toe aangetrokken wordt. De naam Chocolade-express voor een treintraject in Zwitserland is daarom een gouden greep.

Namen kunnen een product maken of breken. Dat geldt voor gerechten op een menukaart (zie bijvoorbeeld deze kaart van MyDabba!), maar ook voor personen. Gabriëlle Chanel begreep bijvoorbeeld uitstekend hoe belangrijk haar naam was voor haar uitstraling. De beroemde modeontwerpster koos daarom een nieuwe voornaam die beter bij haar paste: Coco.

Goede namen hebben vaak iets te maken met dromen en verlangens of met humor. Of ze brengen enkele onverwachte elementen bij elkaar, zoals in de namen voor de wijnen. En de naam moet in ieder geval goed in het gehoor liggen om zich vast te klinken in het geheugen. Dat was één van de redenen waarom de term I/D-baan (eerder bekend als de Melkertbaan) totaal verkeerd gekozen was.

Een nieuw product krijgt meestal zijn naam in de laatste fase van zijn ontwikkeling. In veel gevallen is dat een goede keus. Wie te vroeg een etiket plakt op een nieuw idee, perkt het idee of het product in. Dat is jammer, want bij innovaties is het juist belangrijk om niet te vroeg tevreden te zijn met een oplossing.

Maar soms moet je het omgekeerde doen. Als je het gevoel hebt dat je iets beet hebt, maar nog geen handen en voeten kunt geven aan je idee of product, is het juist goed om het prille idee een sprekende naam te geven. Vaak zie je dan ineens helder voor ogen hoe je verder kunt met je idee.

Heb je zelf ervaring met de kracht van een naam voor een idee? Ik lees graag je reactie!

Verder lezen:

1 opmerking:

Suzanne Geurts zei

Leuke post, zet me aan het denken om eens namen te bedenken voor projecten waar ik mee bezig ben..hmmm... Heb geen actuele voorbeelden, maar weet wel dat in de Internal Branding het gebruikelijk is om je interne communicatie-concept een naam te geven, waar je alles aan op kunt hangen. Kijk wat ING doet met 'Verder!'. Meteen duidelijk wat de boodschap is.