zondag 12 juli 2009

Help, ik verveel me zo (2): overschakelen


Zes weken zomervakantie voor de boeg en de kinderen kondigen op de eerste dag al aan dat ze zich vervelen. Herkenbaar voor veel ouders, vermoed ik. Wat doe je dan?

Onze jongste zoon (8) beleefde gisteren zijn eerste vakantiedag. Zijn grote broer is een week weg. Alle vriendjes die op loopafstand wonen, zijn op vakantie. Er ligt een grote stapel boeken klaar die hij wil lezen, maar daar heeft hij nu geen zin in. Tekenen? Nee. Buiten spelen? Regen. Een memoryspel uitknippen dat hij voor de vakantie had bewaard? Al klaar.

Voor kinderen is het even overschakelen. Het hele jaar is er van alles te beleven en te doen: school, huiswerk, clubjes, feestjes en vriendjes. Kinderen hoeven daardoor nauwelijks zelf na te denken wat ze willen doen. Logisch dus dat ze in de vakantie het ineens niet meer weten. De verleiding voor ouders is groot om opnieuw plannetjes te maken en kinderen bezig te houden.

Natuurlijk is het leuk om uitstapjes te maken en andere dingen te ondernemen met je kinderen. Maar laat ze ook vooral nietsdoen en zich hartgrondig vervelen. Houd je in en laat het kind zelf ontdekken wat hij wil gaan doen. Ja, dat levert gejengel op. Toch zal hij uiteindelijk iets vinden waarmee hij aan de slag gaat of een onverwachte speelkameraad treffen.

Iets aan het toeval over kunnen laten, is een belangrijke vaardigheid van creatieve personen. Het toeval helpt om uit een routine te komen en kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen. Als kind kun je maar beter genoeg ruimte hebben gehad om invallen te krijgen en daarmee aan de slag te gaan.

Niels heeft uiteindelijk zijn playmobil weer tevoorschijn gehaald. Het eerste uur heeft hij alleen maar voorsorteerwerk gedaan, want hij heeft inmiddels een groot verhaal in zijn hoofd voor de poppetjes. Daar is hij nog wel even zoet mee.


Enkele tips:
  • Minder is meer. Verveling betekent vaak dat een kind niet kan kiezen. Een kleiner aanbod aan speelmateriaal helpt: maak een selectie en berg de rest weg. Vorig jaar hadden we in ons vakantiehuisje alleen enkele spelletjes, magneetjes en tekenpapier bij ons. De kinderen hebben zich dagenlang vermaakt met een zelfbedacht spel met magneetjes en pionnen uit de spelletjesdoos.
  • Geef ze de ruimte. Met eenvoudige middelen komen kinderen tot eigen ideeën. Geef ze daarom niet alleen kleurplaten maar af en toe ook een leeg vel.
  • Zorg voor overzicht. In de zomervakantie missen veel kinderen ineens het overzicht. Maak op een groot tekenvel een schema, waarin je alle vakantiedagen een eigen hokje geeft. Geef aan wanneer je op vakantie gaat, wanneer er uitstapjes gepland zijn en wanneer de logeerpartijtjes zijn. De resterende tijd is vrije speeltijd. Laat je kind de verschillende activiteiten van passende kleurtjes voorzien. En iedere dag mag je kind een dag doorkruisen.
  • De speelpot. Laat je kind een hele reeks activiteiten opschrijven op memoblaadjes die hij leuk vindt (of help je kind bij het opschrijven). Het moeten bezigheden zijn die hij helemaal zelf of met beperkte hulp kan uitvoeren: puzzelen, sudoku's oplossen, nog niet ingekleurde tekeningen afmaken, stoepkrijten, etc. Zorg ervoor dat er zowel binnen- als buitenactiviteiten bij zitten. Op ieder memoblaadje komt een aparte activiteit. Vouw alle blaadjes op en stop ze in een pot of trommel. Zodra je kind roept "Ik verveel me zo", mag hij een briefje uit de pot halen.
  • Beweeg. Beweging levert vaak nieuwe ideeën op: veel mensen krijgen ingevingen tijdens een wandeling, fietstocht, hardlopen of andere activiteit. Dat geldt ook voor kinderen. Laat ze van de bank afkomen en in beweging komen. Grote kans dat ze ergens tegenaan lopen en een inval krijgen.


Verder lezen:


Mis mijn volgende artikel over ideeën niet

Sigrid van Iersel is als schrijver en journalist gespecialiseerd in creatief denken en storytelling. Zij helpt bij het verzinnen van meer en betere ideeën en laat in verhalen voelen waarom ze belangrijk zijn. Gemakkelijk op de hoogte blijven van deze artikelen? Vul dan hier je e-mailadres in en ontvang automatisch een mail bij de publicatie van ieder nieuw artikel.

Leer lenig denken

Ideeën nodig om je creatieve denkvermogen op te rekken? In het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht lees je een groot aantal ideeën en oefeningen, die je op je werk en in je privéleven van pas komen. Bestel het boek nu bij Managementboek
Share/Save/Bookmark

Geen opmerkingen: