vrijdag 3 februari 2006

Goedgevoel-marketing

1. Cool Best sinaasappelsap. Even vers als gewoon sinaasappelsap uit een pak. Sterker nog, de sinaasappelpulp die de basis vormt voor het sap, zit tijdens de overscheping naar Europa in hetzelfde (ongekoelde) ruim als het gewone sap (aldus een onthulling van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde). Maar omdat Cool Best in de winkel in het koelvak staat, heeft de consument een sterkere 'versbeleving'. Hij koopt vooral een goed gevoel.

2. Met groene stroom heeft de consument het idee dat hij energie gebruikt, waarvoor duurzame energiebronnen zijn aangewend. Maar in andere Europese landen (oa Frankrijk) geldt kernenergie als duurzame energie. De consument heeft geen enkele garantie dat hij met de afname van groene stroom daadwerkelijk een bijdrage levert aan een beter milieu. Toch wordt groene stroom nog gewoon verkocht. Omdat het de consument zo'n goed gevoel geeft.

3. Schoonmaakmiddel in een designverpakking? Het verkoopt blijkbaar. Rituals doet er heel veel 'goed gevoel' bij over reinigingsrituelen en het verdrijven van demonen. De grote voorjaarsschoonmaak wordt zelfs moeiteloos gekarakteriseerd als een belangrijke jaarlijkse ceremonie, die met veel andere culturen gedeeld wordt. "Het is een natuurlijk verlangen om na een lange winter letterlijk en figuurlijk de ramen open te zetten en een frisse start te maken in de lente."

4. Menselijk leed in een goed-gevoel-verpakking. Burgers zijn pas bereid de portemonnee te trekken voor een goed doel als zij het idee hebben dat de hulpbehoeftigen ''slachtoffer" zijn, dat de noodsituatie of ziekte hen overkomen is. Dat blijkt uit analyses die taalkundigen op de zogeheten bedelbrieven van hulporganisaties hebben losgelaten.
Aan een natuurramp kan niemand iets doen; of een oorlog een bevolkingsgroep ''overkomt" is daarentegen minder duidelijk. Hulporganisaties verzwijgen daarom graag dat een oorlog de voornaamste reden is van de ellende onder de bevolking; in Nederland krijgen we gewoon te horen dat de enorme droogte de oorzaak is van de hongersnood (dat gebeurde met de acties voor Ethiopië in de jaren tachtig).
De aanblik van hongerende mensen geeft natuurlijk geen goed gevoel, maar een donatie aan deze noodlijdende verschoppelingen blijkbaar wel.

Wie weet nog meer voorbeelden van goedgevoel-marketing?

Geen opmerkingen: